Állami és Miniszteri kitüntetések a Karon

Március 15. alkalmából Állami és Miniszteri kitüntetéseket vehettek át a Tájépítészeti és Településtervezési Kar oktatói

 

A nemzeti ünnep, március 15. alkalmából Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Magyar Érdemrendeket, illetve állami művészeti díjakat adott át március 13-án a Várkert Bazárban. Magyarország Kormánya Karunk két oktatóját – Jámbor Imre nyugalmazott egyetemi tanárt és Herczeg Ágnes egyetemi docenst - tüntette ki a legmagasabb állami és miniszteri kitüntetésekkel.

Több évtizedes pályafutása során a szabadtér-építészet, a kortárs kerttervezés, illetve a városökológia és a települések zöldhálózati rendszerének tervezése területén végzett magas színvonalú munkája, valamint eredményes oktatói és kutatói tevékenysége elismeréseként dr. Jámbor Imrének, a Tájépítészeti és Településtervezési Kar nyugalmazott egyetemi tanárának, volt dékánjának és tanszékvezetőjének, a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozata alapítójának és első tagozati elnökének „Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat)” kitüntetést adományozott.

Magyarország kormánya 2019 februárjában, Mőcsényi Mihály (1919-2017) Kossuth- és Széchenyi díjas professzor születésének 100. évfordulóján Mőcsényi Mihály-díjat alapított. A díj a több tudományterületen is képzett iskolateremtő és fejlesztő tájépítész egyetemi tanár, rektor, professor emeritus, az önálló Tájépítészeti Kar életre hívója és első dékánja előtt tiszteleg.

A Mőcsényi Mihály-díj évente egy tájépítész részére adományozható, aki legalább tizenöt éves kimagasló egyéni tájépítészeti alkotó, oktató tevékenységről tesz tanúbizonyságot.

A táj és a helyi örökség iránti érzékenységgel, a részletek iránti kifinomultsággal végzett kiemelkedő tájépítészeti alkotói munkásságáért, közéleti és közösségszervező tevékenységéért, valamint szemléletformáló oktatói munkája elismeréseként dr. Herczeg Ágnes tájépítésznek, a Kertművészeti és Kerttechnika Tanszék egyetemi docensének „Mőcsényi Mihály-díjat” adományozott.