Konferencia és kiállítás

Tisztelt Kollégák, egykori Tanítványok!

 

Szeretettel meghívunk mindenkit szakmánk e jeles eseményére, amelynek keretén belül megemlékezünk Balogh Andrásról, születése századik évfordulójának tiszteletére!

 

A konferencia részvételi díja, a 2019. március 19-i, keddi napra 3000 Ft, melyet a helyszínen lehet majd befizetni.

Kamarai tagok 1,5 kreditpontot igényelhetnek per nap.

 

Hétfői program        Keddi program

 

Kérjük, részvételi szándékát az alábbi regisztrációs űrlap kitöltésével jelezze:

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd-VRvziUJE7gNLvI54UbCLy3K3h3hR3AL31O1ptGLa1o9y3w/viewform

 

Meghívó és program letöltése itt.

 

A KERTMŰVÉSZET, A TÁJÉPÍTÉSZET ÉS A KÉPZŐMŰVÉSZET KAPCSOLATA

100 ÉVE SZÜLETETT BALOGH ANDRÁS FESTŐMŰVÉSZ

Konferencia és kiállítás

2019. március 18-19.

 

Száz éve született Balogh András festőművész, tanár, aki a tájépítész képzés egyik jelentős alakja volt. Generációkat vezetett be a kertművészet és a képzőművészet látásmódjába, az alkotói, a tervezői folyamatok művészi aspektusába. 30 évig oktatta a táj- és kertépítész hallgatókat, tanított művészettörténetet, kertesztétikát, szabadkézi rajzot és ábrázoló geometriát, ezzel megalapozva szakmánk művészeti képzését.

Az évforduló alkalmából kétnapos programot hirdetünk meg.

Az első napon, 2019. március 18-án, hétfőn délután a Szent István Egyetem Budai Campusán nyitjuk meg a Balogh András kiállítást, és megemlékezést tartunk az egykori tanítványok részvételével. A nap során a hallgatók természetművészeti workshopon vesznek részt.

A második napon, 2019. március 19-én, kedden a Fugában (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.) egy napos konferenciát tartunk. Amint azt már évek óta tesszük-, a kertművészeti, a táji örökség aktuális témáit vesszük sorra műhelykonferencia keretén belül, az ICOMOS Nemzeti Bizottság Történeti Kertek Szakbizottságának szervezésében, a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karával és egyéb szakmai szervezetekkel karöltve. 

Ebbe a sorozatba illeszkedik A kertművészet, a tájépítészet és a képzőművészet kapcsolata című műhely konferenciánk. Középpontjában a kertművészet, a tájépítészet, a képzőművészet és a művészettörténet kapcsolatát, közös pontjait, az egymásra hatásokat járjuk körbe.

Célunk, hogy a tájépítész szakmán kívül megszólítsuk mindazokat, akik más szakterületről kapcsolódnak az adott témához. A felvezető előadásokat kerekasztal beszélgetés követi (WorldCafe).

Az eddigi műhelykonferenciák eredményeit kiadványban jelentettük meg. (2015.  Gondolatok a történeti kertek védelméről, 2017. A kertturizmus lehetőségei Magyarországon.) Ezt a hagyományt folytatni kívánjuk.

 

Szervezők: Ormos Imre Alapítvány, Tájépítészeti és Településtervezési Kar, ICOMOS MNB Történeti Kertek Szakbizottsága, Magyar Tájépítészek Szövetsége, MTA Tájépítészeti Albizottsága - ‘sci_LA’