Elindult a LED2LEAP projekt: Az iskola környezetének tervezése a fiatalok bevonásával

Az iskola környezetének tervezése a fiatalok bevonásával

 

Az egyetemek nem csupán a jövő tájépítész és építész tervezőinek demokratikus szemléletének kialakításáért felelősek, hanem fontos változások katalizátorai a helyi közösségek életében.

2016 és 2018 között lezajlott LED (Landscape Education for Democracy) Erasmus+ Program folytatásaképpen 2019 szeptemberében indult el a LED2LEAP (Learning, Empowerment, Agency and Partnership) projekt, melynek célja a részvevő egyetemek társadalmi felelősségvállalásának elősegítése olyan jó gyakorlatok kialakításával, amelyek az egyetemek és a helyi közösségek közötti hosszútávú együttműködését támogatják.

A projekt ingyenes, angol nyelvű online kurzust kínál a részvételi tervezés elmélete és gyakorlata iránt érdeklődők számára. A kurzuson helyi szereplők, egyetemi hallgatók és szakmagyakorlók egyaránt részt vehetnek. A kurzuson résztvevő egyetemei hallgatók egy 10 napos intenzív program keretében ellátogathatnak a projekt-partnerek által alapított Living Lab-ekbe. A kurzusok 2020, 2021 és 2022 tavaszi félévében a következő témaköröket érintve indulnak:

a) Demokratikus tájalakítás (Democratic Landscape Transformation)
b) Demokratikus tájanalízis (Democratic Landscape Analysis)
c) Közösségi vízió és célkitűzés (Visioning and Goal Setting)
d) Átalakítás, tervezés, tesztelés (Transforming, Designing, Testing)
e) Értékelés és kitekintés (Evaluation and Outlook)

 

Az oktatási tevékenységen felül a projekt-partnerek hosszútávú együttműködéseket alakítanak ki helyi partnerekkel. Az úgynevezett Living Labekben az egyetemek és a helyi partnerek közösen dolgoznak ki innovatív megoldásokat. A budapesti Living Lab partnerei – A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településfejlesztési Karának oktatatói és hallgatói, a kultúrAktív Egyesület épített környezeti neveléssel foglalkozó tagjai, valamint iskolák – az iskolaudvarok és környezetük közösségi tervezésével és a fiatalok bevonásával foglalkoznak. A Living Labbel kapcsolatos tapasztalatok megosztására online felületet hozunk létre és képzések és workshopok formájában ösztönözzük a tapasztalatcserét.

 

Az induló kurzussal kapcsolatban érdeklődni az info@led-project.org email címen lehet. Aktuális információ a projekt honlapján vagy Facebook oldalán található.

A Living Labbel kapcsolatos kérdésekkel keresse Reith Anitát, a Szent István Egyetem oktatóját és a projekt egyik vezetőjét a reithanita88@gmail.com email címen.

A projekt a Le:Notre Intézet vezetésével az Európai Unió Erasmus+ Program támogatásával valósul meg.

 

Partnerek:

LE:NOTRE Institute (koordinátor), nemzetközi alapítvány (NL)
Nürtingen-Geislingen Egyetem (DE)
Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara (HU)
kultúrAktív Egyesület (HU)
Bolognai Egyetem Építészeti Kar (IT)
ETABETA (IT)
SLU, Svéd Mezőgazdasági Egyetem (SE)