Sanghai

Bakay Eszter : Shanghai utibeszámoló

2018. október 25. és 31-e között Shanghai-ban jártam a Tempus Alapítvány által szervezett hallgató toborzó úton. A 17 tagú magyar delegációban 3 fő szervező vett részt a Tempus Alapítványtól, egy fő a rektori tanácstól és többiek egy-egy jelentősebb magyar felsőoktatási intézmény képviseletében. Jellemzően nemzetközi koordinátorok voltak a delegáció tagjai,  csupán két intézmény képviselte magát dékánhelyettesi szinten.
A hétvégén (szombat , vasárnap) a vásár területén „standoltunk” a China Education Expo Shanghai 2018 oktatási vásáron, azaz az érdeklődő potenciális hallgatókat és szüleiket igyekeztünk meggyőzni arról, hogy Magyarországon folytassák felsőfokú tanulmányaikat. Annak fényében, hogy a vásáron megjelent még kb.  40 egyéb egyetem elsősorban Európából, de Japán  Kanada és Ausztrália is képviseltette magát, ez nem tűnt egyszerű feladatnak.   Magyarország először jelent meg ezen a vásáron, és a nagyobb magyar standon jelen volt minden fontosabb egyetem egy-egy képviselője. Magyarországi tanulási lehetőségek közül elsősorban az orvosi, gyógyszerészi, mérnöki, és gazdasági képzést nyújtó karok, valamint a zenei képzés volt a legnépszerűbb. A standon két kínai phd hallgató segített a tolmácsolásban, de az igazi nagy segítségek azok a shanghaji fiatalok voltak, akik korábban Magyarországon tanultak és jól ismerték a magyar viszonyokat és könnyedén beszéltek anyanyelvükön az érdeklődőkkel.
 
 
Október 29-én és 30-án, hétfőn és kedden intézménylátogatás volt a program, melyet sanghaji Oktatási Hivatal szervezett . Hétfőn délelőtt a Shanghai University of International Business and Economics meglátogatása helyett én felkerestem a Shanghai Jiao Tong University School of Media and Design-t. Korábban már hallottam erről az egyetemről, ahol szintén az építészképzésben tájépítészeti oktatás is folyik, de nem volt velük eddig szakmai kapcsolat. Sikerült az School of Media and Design dékánjával Professor Wuzhong Zhou-val találkozni és reményt keltő tárgyalást folytatni egy esetleges jövőbeli együttműködésről. A délutáni program a University of Shanghai for Science & Technology meglátogatása volt. Ezen programon már én is résztvettem a többiekkel együtt. Bár ez egy hatalmas egyetem sok karral, elsősorban business school mutatkozott be. Érdekes volt látni a rengeteg szemléltető anyagot, interaktív gépeket, illetve egy tantermet , mely egy valódi tőzsdének pontos hasonmása volt, ahol a hallgatók “gyakorolhatják” az üzletkötést.
Kedden délelőtt én a Tonji egyetemre mentem a hivatalos programtól eltérve, mely a közelgő “Magyar Tájépítészeti Nap” shanghaji parteregyeteme.  Igy részemről a Shanghai Uiversity , mely a legnagyobb Shanghaji egyetem  látogatása kimaradt a programból. Délután ismét csatlakoztam csoporthoz, és közösen  a Shanghai University of Finance and Economics –ot látogattuk meg.
Kedden este későn indultunk vissza Magyarországra.

Az út kettős tanulsággal szolgált. Egyik , hogy a kínai oktatási piac, bár nagyon nagy, sok egyetem próbál hallgatót szerezni itt, így meglehetősen nagy nemzetközi konkurenciával kell számolni. A másik tanulság, hogy a kínai (shanghaji) egyetemek színvonala meglehetősen magas, és egyértelműen központ szándék az színvonal további emelése.