Év Tájépítésze Díj díjkiosztó gála

ANDOR ANIKÓ LETT AZ ÉV TÁJÉPÍTÉSZE

 

/A Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítészeti Tagozat, a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Semmelrock Stein+Design Kft díjalapítók közös sajtóközleménye/

 

Ünnepelt a tájépítész szakma 2019 április 23-án. A tájépítészet hónapja rendezvénysorozat keretében 390 fős szakmai közönség előtt adták át az „Év Tájépítésze” és az „Év Junior Tájépítésze” díjakat a Szent István Egyetem Budai Campus dísztermében. A nyolcadik alkalommal megrendezett díjátadó gálán 17 jelöltből került a döntőbe Andor Anikó (Land-A), Dr. Boromisza Zsombor (Tájépítészeti Kar), Gábor Péter PhD (XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt), Grabner Balázs és Terhes Dénes (Korzó Stúdió) valamint Massány Edina és Remeczki Rita (Open Air Design).

 

Az ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJ-ért versengő 5 finalistát Kiss Bea (Kossuth Rádió), Ránki Júlia (Tilos Rádió), Veiszer Alinda (Pátria Rádió), Zubreczki Dávid (index.hu), Bojár Iván András (epiteszforum.hu) laudálta a szakmai zsűri, valamint az érdeklődő közönség előtt.

 

A zsűri végül Andor Anikó pályázatát értékelte a legmagasabbra, és neki ítélték a Semmelrock Stein+Design Kft által felajánlott 1.000.000 Ft pénzjutalommal és a formatervezési díjak sorát elnyerő díjobjekttel járó rangos szakmai díjat.

 

Andor Anikó három friss munkájával (a II. kerületi Gül Baba Türbe környezetrendezésével, a hódmezővásárhelyi Hódi Pál Kulturális Központ környezetének rendezésével és a kőbányai Szent László téri Lechner Ödön szobor környezetalakítási munkáival) mutatkozott be a díj zsűrije előtt. Az őt méltató Kiss Bea szerint Andor Anikó egy „utolsó Jedi-lovag”. „Amikor alkot, valósággal beletemetkezik a munkába. Magára húzza az üres teret, a környezetet, benne él, majd lehúzza magáról és életre kelti. Érzékeny, kézzel húzott, határozott vonalai még a szkennelést is „túlélik”, „életben” maradnak a gépies, hibátlan átiratban is. Szerintem rajzainak egyszerűen könnyebb megelevenedniük, valósággá válniuk. És megvalósult tereiben nekünk is harmonikusabb és ha nem is könnyebb, de biztosan szebb az élet.

 

A 9 tagú szakmai zsűrit idén Dobos Sára, Ormos Imre emlékérmes tájépítész vezette. A rangos zsűriben helyet kapott Dr. Fekete Albert DLA, a Tájépítészeti és Településtervezési Kar dékánja, Juhász Gábor a Semmelrock projektmenedzsere, Kirrné Feicht Ágnes a XVIII. kerület főkertésze, Krizsán András DLA a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Nagy Csaba DLA Prima Primissima-díjas építész, Papp Katalin a Magyar Tájépítészek Szövetségének alelnöke, valamint Szabó József a FŐKERT vezérigazgatója. A külföldi zsűritag 2019-ben a szlovén Andreja Tutundzic a Szerb Tájépítész Szövetség és az IFLA Europe delegáltja volt.

 

Az ÉV JUNIOR TÁJÉPÍTÉPÍTÉSZE DÍJ-at a zsűri döntése alapján Héjjas Luca Nóra kapta. A juniorok feladata idén a Magyar Táncművészeti Egyetem gesztorságában az egyetemi campus környezetrendezési tanulmánytervének elkészítése volt. Bolvári-Takács Gábor, az MTE rektora beszédében kiemelte, hogy a 15 pályázó mindegyike értékes gondolatokat adott hozzá a campus környezetének aktuális rekonstrukciójához, s a díjazottakat az egyetem meg fogja keresni a továbbtervezés során. Az MTE különdíjban részesített három tájépítész hallgatót. Megosztott első helyet kapott Héjjas Luca Nóra és Gimes Kinga 200-200 ezer Ft értékben, valamint harmadik díjat vehetett át 100 ezer Ft értékben Gyurasza Miklós.

 

Az epiteszforum.hu-n és a tajepiteszek.hu szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást végül Boromisza Zsombor nyerte. Boromisza Zsombor a Tájépítészeti és Településtervezési Kar fiatal oktatója, a Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék megbízott tanszékvezetője. Szakterülete a tájvédelem és vízparti rehabilitációk, de ezek mellett nagy hangsúlyt fektet a tájépítészeti tervek kommunikációjának egyetemi oktatására és óvodások, általános iskolások, gimnazisták körében a tájvédelem fontosságának játékos megértetésére is.

 

A Semmelrock ügyvezetője, Filák Marián immár hagyománnyá vált módon jelentette be a rendezvényen, hogy a döntősöket és az Év Junior Tájépítészét egy közös moszkvai tanulmányútra invitálják meg.

 

 

ÉV TÁJÉPÍTÉSZE DÍJSZERVEZŐ BIZOTTSÁG

 

További részletek és információ:

www.evtajepitesze.hu

https://www.facebook.com/evtajepitesze

evtajepitesze@gmail.com

 

Fotók: Glázer Attila