Nemzetközi hallgatói tervpályázat helyszínelése a Krakkó melletti Fort Marszowiecben

A „Történeti kertek és tájak helyreállítása 2” c. tárgy keretében a Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszék oktatói másodéves tájépítész és kertművész szakos hallgatókkal 2019. szeptemberében krakkói látogatáson vettek részt. A látogatás célja a krakkói Rolniczy University és a Zielonki Önkormányzat által szervezett tervpályázat helyszínelése volt.

A tervpályázat címe: „Fort’s new life”, célkitűzése pedig a Fort Marszowiec erőd funkcionális és tájépítészeti újraértelmezése. A 19. században épített erődítmény a Habsburg Birodalom északkeleti bástyája, Krakkó több mint 50 erődítményből álló védelmi rendszerének képezte egy fontos elemét. A műemléki védelem alatt álló helyszín megújítása, társadalmi szempontú hasznosítása a helyi önkormányzat jelenlegi prioritásai közé tartozik.

A 14 ha-os tervezési terület helyszíni bejárása során a Rolniczy Egyetem kollégái – Magda Wilkosz-Mamcarczyk és Józef Hernik – valamint a helyi Zielonki önkormányzat munkatársai tartottak szakmai vezetést hallgatóinknak.

A tervpályázat kiírása az alábbi linken érhető el:

https://arch.urk.edu.pl/