A Tájépítészeti és Településtervezési Kar oktatója kapta idén az Év Tájépítésze Különdíjat

Az Év Tájépítésze Díjat 2012-ben indította útjára a Magyar Tájépítészek Szövetsége. A rangos szakmai elismerés célja, hogy minden évben díjazza az elmúlt öt éve legjelentősebb szakmai eredményeit elérő kollégákat. Az idén az öt döntős tájépítész közé választotta a zsűri karunk oktatóját, Eplényi Anna egyetemi docenst is. Eplényi Anna pályázati anyaga Götz Eszter laudációja mentén a Magyar Építőművészek Szövetségének különdíját érdemelte ki, egy Reischl Gábor grafikát.
Eplényi Anna a Tájépítészeti és Településtervezési Kar – Kertművészeti és Kertépítészeti Intézetének docense, valamint a GYIK-Műhely Alapítvány vezetője. Szakmai eredményei közé sorolható kreatív oktatói tevékenysége: hallgatói munkáiból évente több alkalommal is rendezett kiállításokat, úgy a Budai Campuson, mint külső helyszíneken.
Eplényi Anna azon munkálkodik, hogy a fiatal generációkat - az óvodától kezdve a felsőoktatásig - a táj, a természet újrafelfedezésére, megélésére, megértésére és megörökítésére tanítsa. Eplényi Anna felfogása sok tekintetben különbözik egy hagyományosan vett tájépítész gondolkodásmódjától. Ahogy Götz Eszter, a Magyar Építőművészet olvasószerkesztője fogalmaz laudációjában: "Tulajdonképpen ő nem a tájat alakítja az emberhez, hanem fordítva: az embert a tájhoz ... A kortárs tájépítészet többnyire megmenti a tájat, óvja, őrzi, tiszteletben tartja, rehabilitálja – mintha valami rajta kívül álló valami volna. Az az ösztönös, ugyanakkor tudós módon is átélt szimbiózis, amit Anna mutat fel táj és ember között, nagyon ritkán szerepel akár a kutatásokban, akár a bármilyen szintű tananyagokban."
A laudáció teljes szövege itt olvasható
Eplényi Anna szakmai portfólióját az alábbi linken lehet megtekinteni:
 
Schuchmann Péter zsűritag, Eplényi Anna, a MÉSZ különdíjának nyertese, Golda János (MÉSZ) 
FORRÁS. https://epiteszforum.hu/atadtak-az-idei-ev-tajepitesze-es-junior-ev-taje...