Történeti- és kultúrtájak értékelése: Kalotaszeg és Maros-völgye tanulmányi szemle Erdélyben

2019 április 10-13 között magyar és angol nyelvű képzésben résztvevő mesterszakos hallgatóink örökségvédelmi tanulmányi szemlén vettek részt Erdélyben.

A szemlét a Kertművészeti és Kerttechnikai Tanszék szervezte a kapcsolódó tantárgyak hallgatóinak. A szemle során két jelentősebb tájegységet látogattak meg a hallgatók.

Kalotaszegen a hagyományos, történeti értékkel bíró tájkarakter, tájszerkezet és településszerkezet vizsgálata és elemzése volt a feladat, s erre a célra Sztána, Kalotanádas és Magyarvalkó szolgáltatott részletes vizsgálódási helyszínt.

A Mezőséget és Székelyföld határmezsgyéjén elhelyezkedő Felső Maros-völgyben a folyó tájformáló hatásának fizikai és társadalmi hatásait, kultúrtörténeti és ökológiai értékeit vizsgálták a hallgatók. Gyalogtúra keretében a hallgatóknak lehetőségük nyílt betekinteni a Görgényi-havasok érintetlen erdőségeibe is. A Szászrégen és Marosvásárhely közötti folyószakasz regionális fejlesztése a Maros megyei önkormányzat kiemelt célkitűzése, s a fejlesztést megalapozó vizsgálati dokumentáció összeállításban karunk közreműködésére is számítanak.